Auto wassen tegen roest in de winter helpt niet

Voor vragen, opmerkingen, tutorials mbt het plaatwerk van je auto, kun je hier terecht. Gegeven adviezen e.d. zijn geheel voor eigen risico! Neem evt. eerst contact op met je dealer (ivm garantie e.d.).
Gebruikersavatar
Sportiva-Italia
Site Admin
Berichten: 2832
Lid geworden op: Zo Feb 24, 2008 00:00
Locatie: Hier
Contact:

Auto wassen tegen roest in de winter helpt niet

Berichtdoor Sportiva-Italia » Za Apr 03, 2010 01:05

Bron: Icar.nl

Autowassen tegen roest? – Auto wassen helpt niet in de winter

Iedere winter is het hetzelfde. Vuilresten en pekel. Uw auto schreeuwt om een beurt, een beurt in de wasstraat of desnoods met de tuinslang. Maar helpen tegen roest doet het niet, zo denkt tenminste de Focwa. Want, zo stelt men, na het verlaten van de wasstraat slaat de zoutnevel die boven de weg hangt direct weer terug op de carrosserie.
Bij moderne auto’s van de laatste 10 tot 15 jaar, wordt elektrolytisch verzinkt plaatwerk gebruikt met daarop een complete lakopbouw bestaande uit primers en aflak. Daarnaast is de onderkant van de auto voorzien van een speciale bodembeschermingslaag. Hierdoor is overal, ook tussen de naden van plaatdelen en aan de onderkant, de corrosiebescherming goed te noemen. Dat wordt onderstreept door de carrosseriegarantie van wel 7 jaar of langer die autofabrikanten geven. Rubber, plastic en andere onderdelen zijn eveneens goed bestand tegen water, zout en pekel. Ook bij auto’s waarvan het plaatwerk niet geheel is verzinkt, wordt het corrosieproces niet gestopt door de auto te wassen.

Afbeelding

Bij lichte lakschade door bijvoorbeeld steenslag is de corrosiebescherming over het algemeen zo goed dat er geen roest ontstaat. Is er een zwaardere en diepere beschadiging, dan bestaat weliswaar de kans dat ook de zinklaag onder de lakopbouw beschadigt. Deze zinklaag heeft echter een zeker herstellend vermogen waardoor de corrosiebescherming weer wordt hersteld. Dit betekent natuurlijk niet dat er nooit roest ontstaat. Om roest te voorkomen kan alleen het herstellen van de lakopbouw een afdoende oplossing bieden. Periodiek op zwaardere en diepere lakschade controleren is van belang.
Het wassen ter voorkoming van roestvorming heeft dus weinig zin; de auto wordt natuurlijk wel schoon. Om ervoor te zorgen dat de auto langdurig zijn glans en kleur behoudt en minder snel vies wordt, is lakverzegeling een aanrader. Ook bij regelmatig wassen blijft deze beschermlaag zijn werk doen.
I ragazzi strani che romani!

Terug naar “Carrosserie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast