Correct gebruik van de airconditioning

Voor vragen, opmerkingen, tutorials mbt het motorische gedeelte van je auto, kun je hier terecht. Gegeven adviezen e.d. zijn geheel voor eigen risico! Neem evt. eerst contact op met je dealer (ivm garantie e.d.).
Gebruikersavatar
Sportiva-Italia
Site Admin
Berichten: 2824
Lid geworden op: Zo Feb 24, 2008 00:00
Locatie: Hier
Contact:

Correct gebruik van de airconditioning

Berichtdoor Sportiva-Italia » Zo Aug 30, 2009 13:00

Bron: Stek.nl (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek)

Om de levensduur van onze airco lekker te rekken volgen hier een aantal tips hoe om te gaan met de auto airco.
De manier waarop u de auto-airco gebruikt heeft effect op het milieu èn uw portemonnee. Hier geven wij u een aantal tips om uw airco in goede conditie te houden.


Tip 1. Regel periodieke controles.

Neem het onderhoud van uw auto-airco en de tussentijdse controles op in de periodieke onderhoudsbeurten. Laat de airco in ieder geval één keer per jaar controleren.

Tip 2. Gebruik de airco bewust.

Gebruik de airco alleen als het echt nodig is. Zet hem dus uit zodra de auto op temperatuur is.

Tip 3. Zet de airco één keer per week 10 minuten aan.

Zet de auto-airco minimaal eens per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en voorkomt onaangename geurvorming door condens-, bacterie- en schimmelvorming in het systeem.

Tip 4. Zet voor vertrek deuren of ramen open.

Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open. De grootste warmte kan dan weg en de auto is sneller koel. Of rij even kort met de ramen open, zonder de airco in te schakelen. Schakel de airco alleen in wanneer de auto niet koel genoeg wordt. Hierdoor vermindert u het energieverbruik. Vergeet niet de ramen te sluiten bij het aanzetten van de airco. Want deze heeft alleen effect met gesloten ramen.

Tip 5. Zet de airco niet te koud.

De overgang tussen binnen en buiten is anders te groot. Een te koude airco geeft daarnaast ijskoude luchtstromen en zorgt daarmee vaak voor verkoudheden. Als de auto ’climate control’ heeft, wordt automatisch zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereikt zonder bovenstaande koude luchtstromen.

Tip 6. Gebruik van de airco bij regen of in de winter.

Schakel uw auto-airco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt uit de ruimte gehaald.

Tip 7. Zet de airco uit voor de motor uitgaat.

Schakel de installatie 10 minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangename geuren.

Tip 8. Maak de airco schoon.

Ruikt de airco toch onaangenaam, dan is de airco waarschijnlijk beschimmeld. Laat deze dan reinigen door uw STEK-erkende garage.

Tip 9. Voorkom verstopping van uw airco.

Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

Tip 10. Lees het instructieboekje van uw airco.

Lees aandachtig uw auto-airco instructieboekje door over het juiste gebruik en onderhoud.

Tip 11. Zet de airco uit bij extra verbruik.

Airco’s gebruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (caravan of bergen), zet de airco dan uit. Het vermogen is dan al hard genoeg nodig.

P.S. Plasje onder uw auto.
Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder auto’s met een airco. Dit is condenswater, daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken.

Sportiva-Italia is niet verantwoordelijk voor fouten en/of schade veroorzaakt door het opvolgen van deze tips. Vraag evt. eerst een STEK gecertificeerd bedrijf voor de laatste ontwikkelingen. Per auto en per weerstype is het gebruik van de airco weer anders!
I ragazzi strani che romani!

Terug naar “Motorisch”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast